Vett & etikett på cykeln

Har du koll på vilka trafikregler som gäller för cyklister? Och hur du visar dina medtrafikanter hänsyn? Här har vi samlat några enkla tips som gör cykelturen både trevligare och tryggare.

Cykla på cykelbanan

Om det finns en cykelbana – använd helst den. Håll dig på höger sida, förutom om du vill trampa snabbare än dina medcyklister, då kör du om till vänster.

Håll samma tempo som gående

När du cyklar på en gågata eller ett gångfartsområde är det låga hastigheter som gäller, du får nämligen inte cykla snabbare än gångfart. Och tänk på att du också har väjningsplikt för alla gående.

Sträck ut en hand

När du ska svänga eller byta körfält: sträck ut handen för att visa åt vilket håll du ska. På så sätt minskar du risken för kollisioner och dina medtrafikanter slipper tvärnita i ren panik.

Sök ögonkontakt

I de allra flesta sammanhang är ögonkontakt bara trevligt. Och i trafiken är det dessutom en bra säkerhetsåtgärd. Vid exempelvis korsningar, bör du försöka få ögonkontakt med svängande bilister så att du vet att bilisten har sett dig och ger dig företräde innan du fortsätter cykla.

Rött ljus och stopp betyder stanna

Precis som när du kör bil ska du som cyklist alltid stanna vid rött ljus och Stopp-skyltar. Att bara cykla rakt ut kan vara rent av livsfarligt och skapar garanterat irritation hos bilister.

Plinga!

För att enkelt kunna påkalla uppmärksamhet hos dina medtrafikanter är ringklocka på cykeln en riktigt bra grej. Förutom att det faktiskt är lag på att ha ringklocka slipper du också ropa ”pling pling” eller ”här kommer jag”, vilket lätt kan kännas lite fånigt. Din ringklocka får se ut och låta (nästan) hur som helst.

Lämna företräde vid övergångsställen

Visst är det lite trist att behöva hoppa av cykeln och leda den över övergångsställen. Men det är bara om du går som bilisterna ska väja för dig. Om du istället ändå cyklar över ett övergångsställe har du alltid väjningsplikt – både mot gående och fordon på vägen.

Var synlig

När du cyklar i mörker – från skymning till gryning – behöver du ha reflexer, lykta bak och strålkastare fram på din cykel. På så sätt blir du väl synlig för dina medtrafikanter och slipper tråkiga böter.

Och du, hjälm på huvudet är såklart alltid superviktigt!

 

Källor:
transportstyrelsen.se
ntf.se

Hej!

Logga in för att registrera dina cyklade kilometer, se din personliga statistik och ändra dina uppgifter.

Glömt lösenord?

Vill du vara med i Långaloppet? Skapa konto här.

Glömt lösenord?