Test av cykelhjälmar

Länsförsäkringar har testat 25 vanliga cykelhjälmar. Alla hjälmarna vi testat ger ett bra skydd, men de skyddar olika bra vid sneda eller så kallade roterande tillslag.

Länsförsäkringar har testat cykelhjälmar med framtidens metod

Cykelhjälmarna som Länsförsäkringar testat har CE-märkning, vilket innebär att de klarar kraven i standardtester. Men i testet använde vi en ny testmetod som EU har föreslagit. Den efterliknar bättre en vanlig cykelolycka och visar hur bra hjälmarna skyddar mot så kallat rotationsvåld. Det vill säga – skyddar hjälmarna huvudet tillräckligt bra vid sneda slag mot marken?

Den vanligaste allvarliga skadan i samband med cykelolyckor är huvudskador. Med en hjälm minskar du risken för skallskador med närmare 50 procent. Vid en cykelolycka slår cyklisten oftast i huvudet snett i marken. Forskning visar att dessa sneda slag mot huvudet kan ge mycket allvarliga skador på hjärnan och därför bör cykelhjälmar skydda vid den typen av olyckor.

Alla hjälmar är bra men Bell Stoker och Spectra Helmer är bäst

Alla de 25 hjälmar vi testat ger ett bra skydd, men de skyddar olika bra vid sneda eller så kallade roterande tillslag.

Hjälmarna har testats med olika storlek på krockhuvud, stor för att simulera vuxen och liten för barn. Den hjälm som får bäst resultat med det större testhuvudet är Bell Stoker och för det lilla testhuvudet kom hjälmen Spectra Helmer i topp. En gemensam nämnare för de bästa och de mycket bra hjälmarna är att de alla har det inbyggda skyddet för rotationsvåld genom Mips.

Se hela rankinglistan på hjälmarna som Länsförsäkringar testat

Hej!

Logga in för att registrera dina cyklade kilometer, se din personliga statistik och ändra dina uppgifter.

Glömt lösenord?

Vill du vara med i Långaloppet? Skapa konto här.

Glömt lösenord?