Reflexväst – ränderna spelar roll

Med rätt placerade reflexer blir det betydligt lättare för bilister att uppfatta de signaler som cyklister ger när de ska svänga. Därför har Länsförsäkringar tagit fram en ny reflexväst.

Varje år skadas många cyklister i trafiken. Ett problem är att bilister har svårt att tolka och förutse vad cyklisten kommer att göra i till exempel en korsning. Forskning visar att om du bär en reflexväst med vertikala ränder har bilisterna lättare att se dina huvudrörelser och på så sätt tolka vad du planerar göra, exempelvis svänga i en korsning.

Bättre med vertikala reflexer

De flesta reflexvästar som säljs idag har reflexband som följer kroppen horisontellt. Därför har Länsförsäkringar tagit fram en ny reflexväst där reflexerna går i en rak linje från rygg till huvudet. Västarna är i första hand tänkta för cyklister, men fungerar också bra för mopedister och motorcyklister.

Med reflexer hinner bilisten stanna i tid

Utan reflexer syns du inte förrän bilen är 20-30 meter ifrån dig. Det är en riskabelt kort sträcka för en bilist att hinna sakta in i tid. Bär du reflexer syns du redan på 125 meters avstånd. Förutom reflexväst är det också bra att fästa reflexer på andra delar som rör sig när du cyklar – armar, ben, cykelhjälm och ekrar.

Testa hur du syns i trafiken – med eller utan reflexer

Fler tips när du ska cykla i skymning och mörker:
  • Flera reflexer är bättre än en – och placera dem på leder som rör sig.
  • Reflexer på hjälmen har mycket stor effekt på hur dina rörelsemönster uppfattas av andra trafikanter
  • I mörker måste cykeln ha en lykta och reflex bak och fram samt reflexer åt sidorna antingen på däck eller på ekrarna.

 

 

Hej!

Logga in för att registrera dina cyklade kilometer, se din personliga statistik och ändra dina uppgifter.

Glömt lösenord?

Vill du vara med i Långaloppet? Skapa konto här.

Glömt lösenord?