Chansa inte – använd hjälm!

Cykelhjälmen skyddar det viktigaste du har – ditt huvud. Här får du tips och råd inför köpet av cykelhjälm. Men tänk på att det viktigaste inte är vilken hjälm du har – utan att du använder den överhuvudtaget och att du knäpper den ordentligt.

Hjärnskador kan inte gipsas

En sten på vägen, en grop i vägbanan eller ett fel på cykeln – de är de vanligaste orsakerna till att cyklister är med i olyckor. Det kan hända vem som helst, när som helst. Om du kör omkull med cykel är det oftast huvudet som får den värsta smällen. Och hjärnan kan få skador för livet. Kanske kan du inte längre gå, minnas eller känna smak och lukt. Därför ska alla använda hjälm när de cyklar.

Så säger lagen

Enligt lag ska alla barn och ungdomar under 15 år använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Du kan använda en cykelhjälm eller en annan hjälm med jämförbara skyddsegenskaper. Barn och ungdomar under 15 år som inte använder hjälm kan stoppas av polisen, men inte få böter. Föräldrar eller andra personer som fyllt 15 år kan däremot bötfällas om de på sin cykel skjutsar ett barn som inte har cykelhjälm.

Trots detta är det många som struntar i cykelhjälmen när de närmar sig tonåren. Här är du som vuxen ett viktigt föredöme.

Det finns inget krav på att använda cykelhjälm om man använder en sparkcykel eller en trehjuling. Dessa anses generellt inte vara en cykel utan ett lekfordon. Men självklart är det bäst att använda hjälm i alla fall.

Kom-ihåg-lista när du väljer cykelhjälm
Våra råd när du ska välja cykelhjälm
 • CE-märkning på hjälmen visar att den uppfyller EU-standard för säkerhetskrav.
 • Köp en ny hjälm och släng din gamla om den fått en smäll.
 • Kom ihåg att det är viktigt att den sitter rätt på huvudet och har bra passform. Prova också framför spegeln så att du får en hjälm du trivs med – både vad gäller passform och utseende.
 • Vi rekommenderar att du väljer en hjälm med rotationsskydd. Det gör hjälmen säkrare till exempel vid ett snett islag.
Köpa hjälm till barn
 • Hjälmen ska täcka panna, hjässa och bakhuvud.
 • Den ska vara utrustad med ”grönt spänne” som löser ut vid en viss belastning så att barnet inte skadas eller stryps (EN CE 1080 grönt spänne).
 • Den ska gå att justera och sitta stabilt utan att klämma.
 • Den ska ha god ventilation och vara lätt att ta av och på.
 • Hjälmen ska fungera både med och utan mössa.
 • Tänk på att även barn vill att hjälmen ska vara snygg och eller tuff.
Tips!
 • Har ni många hjälmar i familjen och trångt i hallen? Tänk på att vissa hjälmar täcker mer än ett behov. Fråga i din butik.

 

Hej!

Logga in för att registrera dina cyklade kilometer, se din personliga statistik och ändra dina uppgifter.

Glömt lösenord?

Vill du vara med i Långaloppet? Skapa konto här.

Glömt lösenord?