7 tips för att cykla i ur och skur

Hör cykling bara till vår- och sommarmånaderna? Absolut inte! En kall höstdag kan ett par tramptag ge mängder med energi och lungorna fylls med frisk luft. Här har vi samlat våra bästa tips för att cykla smartare och säkrare på hösten och vintern.

1. Ladda lamporna

När hösten och mörkret kommer är det bra att kontrollera sina cykellampor lite extra. Batterier håller längre i värme än i kyla, så tänk på att ha välladdade batterier i lamporna. Om lamporna är avtagbara, ta med dem inomhus efter cykelturen. Vill du slippa byta batterier kan USB-laddningsbara lampor vara ett smart alternativ.

2. Syns bättre med reflexer

För att synas bättre i mörkret är det smart att använda en reflexväst när man cyklar. Då syns man framförallt bättre från sidan. Det finns även hjälmar med reflexer. Smart är också att sätta reflexer på kroppsdelar som rör sig, såsom hand- och fotleder. Efter ett par cykelturer i ruskigt väder kan det vara en bra idé att torka av reflexerna. Smuts gör att reflexerna syns sämre.

3. Byt däcken

Precis som med bilen är det bra att byta till dubb- eller vinterdäck på cykeln när temperaturen närmar sig nollan. Då minskar du risken för halka och får ett bättre grepp. Ju fler dubbar desto bättre fäste, men samtidigt blir det tyngre att cykla, så välj ett par däck som passar din cykeltur. Om du bara har råd med ett dubbdäck, sätt det på framhjulet. Där är viktigast att ha bra fäste.

4. Klä dig lager på lager

Ett bra sätt att klä sig när det är kallare är lager-på-lager-principen. Då är det enkelt att justera värmen under cykelturen. Underst ett underställ som transporterar bort svett och fukt, sedan något värmande och sist ett lager mot vind och vatten. Det är bättre att det känns lite kyligt när du kör igång, annars är risken att du svettas för mycket. Glöm inte fötterna, händerna och huvudet.

5. Ta hand om cykeln

Vatten, salt och sand sliter på cykeln. Smörj därför alla delar ordentligt och håll kedjan ren. Tvätta cykeln regelbundet, men se till så den torkar ordentligt inomhus. Om du kan, förvara också cykeln inomhus mellan cyklingarna. Glöm inte heller att hålla lite extra koll på dina bromsar – provbromsa! Byt bromsklossar om det behövs.

6. Håll extra koll i trafiken

Precis som för bilarna är det extra viktigt att du som cyklist håller avstånd när du cyklar. Bromssträckan blir längre på vintern och risken för sladd eller att du ramlar är större. Håll koll på snösträngar och isfläckar. Undvik att lyssna på musik när du cyklar.

7. Ta det lugnt!

Sist men inte minst, starta cykelturen i god tid. Då kan du ta det lugnare i trafiken och slipper stressa ifall underlaget inte skulle vara det bästa.

Hej!

Logga in för att registrera dina cyklade kilometer, se din personliga statistik och ändra dina uppgifter.

Glömt lösenord?

Vill du vara med i Långaloppet? Skapa konto här.

Glömt lösenord?