6 tips för sommarcykling

Vår- och sommarmånaderna närmar sig med massor av härlig cykling i sommarsverige. Tänk att få susa fram i de ljusa sommarkvällarna och känna de ljumma vindarna mot ansiktet. Men det finns några saker du bör tänka på för att cykla smart och säkert. Här har vi samlat våra bästa tips:

  1. Förbered cykeln

Många har låtit cykeln vila under vintern. Då är det viktigt att se över cykeln och alla dess funktioner. För att vara på den säkra sidan kan du låta en duktig cykelreparatör göra en total översyn och service. Om du ska se över din cykel själv är det viktigt att veta hur komponenterna fungerar och ska servas. Det gäller allt från att smörja kedjan och rörliga delar till att se över bromsar och växlar. Det är också viktigt att kontrollera så att alla skruvar är åtdragna. Om du använt cykeln under vintern är det särskilt viktigt att tvätta bort salt och sand som sliter på cykelns delar.

  1. Se upp för gruset

Innan gruset sopats upp är det extra viktigt att ta det försiktigt. Det är lätt att däcken tappar greppet och glider i rullgruset eller att däcken låser sig och kanar vid inbromsningar – så ta det lugnt. Tänk också på att det kan förekomma fläckvis halka under vårmånaderna. Var noga med att ha hjälmen ordentligt knäppt.

  1. Att synas är viktigt

Även under de tidiga vår- och sena sommarmånaderna har vi mörka kvällar. För att synas bättre i mörkret är det smart att använda en reflexväst när man cyklar. Då syns man framförallt bättre från sidan. Det finns även hjälmar med reflexer. Smart är också att sätta reflexer på kroppsdelar som rör sig, såsom hand- och fotleder. Kontrollera att lamporna fungerar och att batterierna är laddade. Och kom ihåg att du måste ha vita eller orangegula reflexer åt sidorna, t.ex. i hjulen.

  1. Välj dina cykeltillfällen

Om du planerar att dricka alkohol ska du naturligtvis inte ta cykeln. Då är det bättre att du tar bussen, taxi eller promenerar.

  1. Cykla säkert

Ge alltid tecken när du ska svänga genom att sträcka ut armen. Ge även tecken vid stopp genom lyfta upp vänsterhanden rakt upp.  Om du ska stanna och prata med någon så ställ dig utanför cykel-/körbanan så att du inte hindrar övriga trafikanter. Använd ringklockan när du behöver uppmärksamma dina medtrafikanter. När du cyklar på en väg med parkerade bilar så ska du inte cykla för nära bilarna. Har du otur kan någon plötsligt öppna en dörr eller köra ut från parkeringsfickan. Sök ögonkontakt med dina medtrafikanter. Då är det lättare att förutse vad du och dina medtrafikanter är på väg att göra. Undvik att lyssna på musik när du cyklar. Använd alltid hjälm och ha den ordenligt knäppt.

  1. Ta det lugnt!

Sist men inte minst, starta cykelturen i god tid. Då kan du ta det lugnare i trafiken och slipper stressa ifall underlaget inte skulle vara det bästa. Precis som för bilarna är det extra viktigt att du som cyklist håller avstånd när du cyklar.

Hej!

Logga in för att registrera dina cyklade kilometer, se din personliga statistik och ändra dina uppgifter.

Glömt lösenord?

Vill du vara med i Långaloppet? Skapa konto här.

Glömt lösenord?