Fakta om cykling

Visste du att…

…det är sex gånger dyrare för dig och samhället att ta bilen istället för cykeln?

Att cykla är en riktig vinstmaskin. Varje kilometer med bil kostar samhället 1,40 kronor, medan samhället istället tjänar ungefär 1,50 kronor för varje kilometer som cyklas. Om man räknar ihop både de egna och samhällets kostnader blir det sex gånger dyrare att välja bilen, framför cykeln. Varje mil du kör bil kostar dig och samhället gemensamt 50 kronor. Att ta cykeln kostar istället bara en sjättedel, ungefär 8 kronor.

Källa: Transport transitions in Copenhagen: Comparing the cost of cars and bicycles av Stefan Gössling och Andy S. Choi

…inget annat djur kan röra sig lika energieffektivt som en människa på cykel?

En människa som cyklar förbrukar bara 0,15 kalorier per gram kroppsvikt för att förflytta sig en kilometer. Inget annat djur kan röra sig lika energismart. Närmast kommer laxen med 0,40 kalorier.

Källa: Cykla! av Bo Dellensten

…Köpenhamn är världens mest cykelvänliga stad?

När Copenhagenize Design Co för fjärde gången rankade världens mest cykelvänliga städer 2017 knep Köpenhamn första platsen, följt av Utretch och Amsterdam i Nederländerna, Strasbourg i Frankrike och Malmö på en femteplats.

Källa: Copenhagenize Design Co

…det finns minst 580 miljoner cyklar i privat ägo i hela världen?

Nästan vartannat hushåll i hela världen har en cykel. I länder som Kina, Thailand, Australien, Sverige, USA, Irland och Brasilien har mer än 80 procent av hushållen tillgång till cykel.

Källa: Cykla! Två hjul som förändrar världen av Lina E. Johansson och Maja Lagercrantz (Journal of Transport & Health 2015)

…det under 2018 registrerades sammanlagt 2  166  077 cyklister av cykelräknarna i Jönköping?

Jönköping satsar stort på att förenkla och förbättra för stadens cyklister. Totalt finns 344 km cykelväg i Jönköping och fler cykelvägar byggs hela tiden. Runt om i staden finns nio cykelräknare som visar antalet passerande cyklister. 2014 invigdes Cykelköket. Cykelköket är en förening och en gör-det-själv-verkstad där du lär dig laga din cykel med hjälp av en ”köksmästare”. Det går att fixa i ordning sin egen cykel och även bygga sig en cykel utifrån de delar som finns på plats. Cykelkökets lokalhyra betalas av Jönköpings kommun.

Källa:
jonkoping.se

 

…om 1 procent av bilåkandet i Sverige flyttas till cykel minskar bensinförbrukningen med 55 miljoner liter per år?

Det motsvarar minskade kvävedioxidutsläpp på drygt 22 300 ton.

Källa: svenskcykling.se

… den mest klimatsmarta cykeln är gjord av bambu?

En bambucykel bidrar till 70% mindre utsläpp vid tillverkning och frakt, jämfört med en vanlig cykel. Dessutom går större delen av materialet att kompostera och återanvända.

Källa: Cykla! Två hjul som förändrar världen av Lina E. Johansson och Maja Lagercrantz (The international Network for Bamboo and Rattan)

 

 

…världens längsta cykel är 41,42 meter?

Cykeln, som knep en plats i Guiness Rekordbok den 17 januari 2015, konstruerades av maskiningenjörsstudenter vid University of South Australia. Som bevis för att cykeln faktiskt fungerade trampade cirka 20 personer cykeln framåt i 100 meter.

Källa: Guinness World Records

…vid förra sekelskiftet, kostade en cykel så mycket som en halv årslön?

Innan masstillverkningen kom igång på 1930-talet var cykeln en riktig statussymbol som kunde gå loss på ett par hundra kronor. En kvinnlig lärare tjänade på den tiden mellan 300 och 500 kronor.

Källa: Cykla! Två hjul som förändrar världen av Lina E. Johansson och Maja Lagercrantz

 

Hej!

Logga in för att registrera dina cyklade kilometer, se din personliga statistik och ändra dina uppgifter.

Glömt lösenord?

Vill du vara med i Långaloppet? Skapa konto här.

Glömt lösenord?