Hur långt är ett spinningpass?

Spinning räknas inte i Långa Loppet. Otroligt bittert, eller? Jag menar, elcykel räknas ju? Nåväl.

Jag har spinnat sedan jag var 18 år, alltså mer än femto… 24 år. Jag började min karriär som spinnare i Växjö 1995 när jag pluggade på Högskolan där. På den tiden var ju spinning faktiskt helt hysteriskt! Man tog av sadlarna för att man inte skulle kunna sitta ner, tempot var minst lika högt som volymen på musiken. Skrikande instruktörer var regel och deltagare kunde ofta äta mellanmålet en gång till efter passet. En del körde 90 minuters hysteri-spinning 7 dagar i veckan. Målet med spinning var nog mest överlevnad och hypen var total. Tekniken var helt klart sekundär.

Några år gick och spinning skulle likna utomhuscykling. Instruktören peppade med saker som att ”Nu ser ni målet på toppen av backen, bara liiiiite till!!” Passen blev längre och tempot lugnare, men motståndet tyngre. Jättemycket tyngre.Man skulle vrida på så att man knappt kom runt i musikens tempo, PRECIS som en lååång uppförsbacke utomhus. Plötsligt spinnade man till rockballader med en visuell tanke om en målflagga framför sig. Man slet i tramporna och höll sig i styret för att komma runt. Tekniken var sekundär.

Sen skulle spinningen bli folklig. Alla skulle spinna, gamla som unga, lätta som tunga. Musiken anpassades till att passa alla, vilket innebar att samma pass kunde innehålla hårdrock, schlager, soul, Eurodisco och till och med jazz. Man började med positionsbyten, 4 takter sittandes, 4 takter stående, 2 takter sittandes, 2 takter ståendes och så höll det på. Hyfsat psykadeliskt om du frågar mig. Tekniken blev dock plötsligt i fokus då det kräver att man är med på banorna om man ska byta position var 30 sekund.

Var är vi idag då med spinningen? Jo, lite överallt faktiskt. Många har ju varit instruktörer sedan 90-talet och plockat lite här och lite där. Så visst kan man uppleva hysteri åt både det ena och andra hållet ibland, men mest är spinning idag ändå lagom. Lagom musik, lagom tempo, lagom långt och lagom jobbigt om man inte vill något annat. Dessutom är spinning skonsam träning för de allra flesta, konditionen blir bra, man svettas, träffar nya människor och inte minst så sliter man inte så våldsamt på knän och leder. Vill man köra lite lugnare så gör man det och vill man må lättare illa så gör man det. Men man kommer ju ingenstans. Jag har hört det så fruktansvärt många gånger att ni anar inte… Och det är ju sant. Eller?

Jag har googlat och frågat instruktörskollegor om de vet, hur långt kommer man på ett spinningpass? Det bästa svaret och det som man får av alla inbitna utomhuscyklister är givetvis 0 Km. Men om man ändå liksom skulle våga sig på en liknelse med utomhuscykling? (Gå inte in på forum för utomhuscyklister i denna fråga, hånfullheten är total..) Efter gediget Googlande och noggrann empirisk undersökning kan jag meddela att 12-13 Km/halvtimma verkar rimligt. Men så enkelt är det ju givetvis inte. Det beror ju på vilket motstånd, tempo och övrig intensitet man väljer. Så vill jag registrera kilometer i Långa Loppet är det nog dessvärre 0 Km som blir mest korrekt.

För mig är spinning dock precis det som jag tidigare skrivit om att jag saknar med vardagsmotionscykling till och från jobbet. Totalt fokus, ingen stress, rörelse på sitt bästa och en stund där inget annat väntar på mig, det är bara jag och cykeln just där och då. Jag är rätt social av mig, så att jag ofta leder passen, men också före och efter passen kan småprata med båda nya och gamla träningskompisar är bara en bonus. Att slå av en liten prat med någon ny människa tror jag också bara bidrar till ett friskare liv. Spinningen har för mig också betytt att jag alltid, oavsett livssituation på något sätt klämt in en timme här och där och på så vis underhållit konditionen, sett till att hjärtat fått utmanas regelbundet och att magmusklerna faktiskt är OK under volangerna.

Så även om jag inte kommer någonstans och inte får frisk luft, så ger spinning mig så mycket annat. Utöver ett starkt hjärta, många skratt och även några upplevelser utöver det vanliga genom åren… Testa du också!!

 

annlouise.liden@lfj.se
Jag heter Lisa Lidén, bor i Värnamo. Har slagit lite vad med min äldre bror om att åka Öppet spår 2020, så all rörelse är extra välkommet! Förutom ett vad med min bror, så lever jag på gamla meriter när det kommer till träning. Har alltid varit väldigt aktiv och jobbat som spinninginstruktör på gym sedan slutet av 90-talet. Men sedan barnen kom för 8 år sedan försökte jag fortsätta livet som heltidsarbetande och fysiskt aktiv på precis samma sätt även med små barn, vilket inte var så lyckat. När tiden inte räckt till är det ofta träningen som fått vika på sig. Istället för att tänka om när det gäller träning så tog jag stegvis bort den. Färre och färre pass på gymmet ersattes med fler timmar stillasittande vid skrivbordet. Mentalt är jag fortfarande vältränad, men nu börjar vardagen påminna mig om att det kanske inte är så. Att bli flåsig uppför en trappa är nu påtagligt, något jag nästan aldrig varit med om eller förstått. Faktum är att jag blir lite skärrad när det händer. Dessutom är jag gift med Torkild. Norrman. Hurtig. Ut på tur, aldrig sur. Älskar naturen och det finns verkligen inget dåligt väder i hans värld. Alla fördomar man har kring norrmän och deras hurtighet stämmer på min man (han har inte lusekofta dock.). Han jobbar dessutom fysiskt utomhus 8 timmar om dagen, cyklar MTB så ofta han kan och det finns inte att han tar bilen till jobbet eller när han hämtar ungarna. Han hämtar inte ens en lat söndagspizza med bilen. Lite oklart om han ens har nyckel till den inser jag nu. Långa loppet ska ta fram min inre norrman, tänkte jag. Då borde ju skidtekniken på Vasan sitta automatiskt också, eller hur? Jag ska lämna ungarna på morgonen med cykel, se till att alla ärenden görs med cykel och på helgerna ska jag minsann cykla en runda. Barnen ska med så ofta det går, de älskar ju att cykla då de verkar ha fått rätt mycket av de norska generna. Jag har köpt en ny, superfin cykel så det finns inga ursäkter mer än min egen bekvämlighetszon. Nu kör vi – Till topps allesammen!
Lisa Lidén

Hej!

Logga in för att registrera dina cyklade kilometer, se din personliga statistik och ändra dina uppgifter.

Glömt lösenord?

Vill du vara med i Långaloppet? Skapa konto här.

Glömt lösenord?